English French German Spain Italian Dutch Russian Portuguese Japanese Korean Arabic Chinese Simplified

Yazılarımız Hakkında Yorum Yapmayı Unutmayınız

15 Ocak 2013 Salı

Günlük Hayatta Matematik


   Günlük Hayatta Matematik

Her şeyin içinde bir matematik vardır. Mesela hepimizin kullanmak zorunda olduğu zaman kavramı. Tamamen sayma işidir. Evrensel olarak tanımlanmış ve herkesin kabul ettiği veya etmek zorunda olduğu sayılar dizisi haline gelmiştir. Ne kadar yaşadığımızı bir yerden başka bir yere gidişimizin matematiksel tanımını ve bunun gibi binlerce şeyi ifade etmemizi sağlayan zaman kavramı acaba matematik olmasaydı mümkün olabilir miydi? Bu sadece sayma işiyle de alakalı bir durum olmaktan çok uzakta. Neredeyse her şeyi belirtmemizi sağlayan matematik hayatımızın bu kadar içindeyken ondan uzak durmamız mümkün olabilir mi? Okulda aldığımızın matematik eğitiminin dışında günlük yaşamımızda da eğitim alıyoruz belki farkında olmasak ta durum böyle. Yani günlük işler yaparken de matematik öğreniyor ve kullanıyoruz. Mesela sabah okula gitmek için belli bir saatte kalkarız ve hazırlanmaya başlarız. Bunu yaparken de saate bakar ve ne kadar vaktimiz olduğunu hesaplarız. Bu hesabı yapmak için okula gitme işini yapmış olmak ve bu işi yaparken harcanan vakti görmüş olmak gerekir. Bu tecrübeyle farkında olmadan bir zaman hesabı yaparız. Bu sadece bir örnek bunun gibi bir çok işi yaparken küçük ve kullanışlı matematiksel bilgiler depolarız. Farkında olmadan öğrendiğimiz bu matematiği fark edersek matematiğin aslında zor bir işlemler dizisi olmadığını görür ondan daha fazla korkmayız.

Günlük Hayatta Matematiği Nerelerde 
Kullanırız?
*Saatlerde(Zaman Kavramları)
*Alışveriş Yaparken(Para Üstü Alırken)
*Problem çözme becerilerini geliştirme ve bu becerileri gerçek yaşam problemlerini de içeren matematiksel problemleri çözmede kullanma
*işlerimizi aktif hızlı ve çabuk bitirmeye yarar böylece amacımıza daha hızlı ulaşırız
*Para sayarken
*ileriye dönük plan yaparken(para biriktirmek)
ÖR: ne kadar sürede nekadar para biriktirebilirim?
*Spor dallarında skor yazarken
*Sınavlarda puan hesaplamaları yaparken,

Matematiksiz Bir Sabah:
sabah kalktık ve saatimize baktık ama boşuna çünkü matematik yoksa rakamlarda olmaz zaten...
Neyse saate bakamadık Kahvaltı Yapcağız bakkala gittik, ekmek fiyatını sorduk ama yine cevap yok rakamlar yok ki bakkal nasıl cevap versin.


1 yorum:

matematiğin ben amına koyım

Yorum Gönder

Paylaş

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More